Támogassák a biztonságos növekedés költségvetését!
2018.06.25
A 2019-es büdzsé tervezete négy pillérén nyugszik: a biztonság megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatottság elérése – hangsúlyozta Kocsis Máté.

A héten kezdi az Országgyűlés a 2019-es költségvetéssel kapcsolatos vitát. A kormány a biztonságos növekedés költségvetésévé tette a 2019-es büdzsé tervezetét, mely négy pillérén nyugszik: a biztonság megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatottság elérése – fejtette ki a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában. Hozzátette, a költségvetés tervezete megadja azt a stabilitást, melyre különösen nagy szükség van a migrációs válság és a világban fellelhető gazdasági válság előjele miatt."2010 óta nagy utat tette meg Magyarország, visszaszerezte gazdasági önrendelkezését, stabilizálta pénzügyi helyzetét."Kocsis Máté emlékeztetett, 2010 óta nagy utat tett meg Magyarország, visszaszerezte gazdasági önrendelkezését, stabilizálta pénzügyi helyzetét. Összehasonlításként elmondta, 2006-ban a Gyurcsány-kormány alatt a hiány elérte a 9,3 százalékot, ehhez képest a 2019-es költségvetés tervezetében 1,8 százalékos hiánycél szerepel. A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány 2012 óta eleget tesz az unió által elvárt 3 százalék alatti hiánycélnak, és 2010 óta 3,8 százalék alá csökkent e munkanélküliség, valamint rekordokat dönt a foglalkoztatottság, illetve a bérek is nőnek. Közölte azt is, hogy a kormány tartós gazdasági növekedéssel, mintegy 4,1 százalékkal számol.A frakcióvezető azt tartja a legfontosabbnak, hogy 2019-ben is megőrizzük Magyarország biztonságát, pénzügyi és gazdasági stabilitását, folytassuk az adócsökkentés politikáját, illetve a családok támogatását. Ezek jelentik a költségvetés tervezésének alapjait – jegyezte meg.Fotó: fidesz.huA vezető kormánypárti politikus kitért arra is, hogy 50 százalékkal növeli a kormány az általános és a biztonsági tartalékkeretet. Annak különösen örülünk, hogy a gazdasági növekedés fenntartása érdekében a magyar kormány saját forrásból mintegy 4 ezer milliárd forintot fordít fejlesztésekre, beruházásokra, és mindemellett megmarad az arányos teherviselés rendszere – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője. Elmondta azt is, hogy a reálkeresetek növekedésével, illetve a nyugdíjprémium kifizetésével számol a büdzsé tervezete.Arról is beszélt, hogy a szociális hozzájárulási adó 2 százalékos csökkentése mintegy 100 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, és a kormány évente 2 ezer milliárd forintot fordít a családok támogatására. Kocsis Máté hangsúlyozta, mindenki arányosan kiveheti a részét a gazdaság bővüléséből: a családok, a munkavállalók, a nyugdíjasok és a közszférában dolgozók, emellett a költségvetés szavatolja az ország biztonságát és védelmét. Kocsis Máté arra kérte a képviselőket, hogy támogassák a 2019-es költségvetést.Dömötör Csaba államtitkár válaszában azt mondta, Magyarország csak akkor erősödhet tovább, ha közben képes fenntartani a biztonságát. A világgazdasági eseményeket nézve sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a biztonságra - közölte. Ismertetése szerint jövőre közel 350 milliárd forint lesz közbiztonságra, 25 milliárd forint jut terrorelhárításra, a honvédség 512 milliárd forintból gazdálkodhat. Szólt a költségvetési tartalékok 50 százalékos emeléséről. Kitért a következő uniós költségvetés tervezetére és szembeállította a magyarral. Azt mondta, a két javaslatot egy egész világ választja el egymástól: míg a magyar költségvetés a növekedést és a biztonságot tartja szem előtt, addig a brüsszeli - jelenlegi formájában - a bevándorlást támogatja, rontja a versenyképességet és hosszabb távon a gazdaság sorvadásához vezethet. Az államtitkár szerint a brüsszeli költségvetés a bevándorlóknak adna több pénzt a klasszikus uniós források rovására. A magyar álláspontot ismertetve közölte, a határokat nem menedzselni, hanem megvédeni kell, a hatékony önvédelem a határok megvédésével kezdődik, erre kell több pénz.(fidesz.hu, MTI)