A 2019-es költségvetés a biztonságos növekedés és a gazdaságfejlesztés költségvetése lesz
2018.06.26
Ez a költségvetés kiszámítható, tervezhető, és ami még fontosabb betartható költségvetése lesz Magyarországnak, amelynek szerdán kezdődik meg az általános vitája a parlamentben – hangsúlyozta Szűcs Lajos keddi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy 2010 óta Magyarország egy nagyon hosszú utat tett meg. Példaként említette, hogy visszaszerezte gazdasági önrendelkezését, visszafizette az IMF-hitelt, kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól és azóta a hitelminősítők is megerősítették, hogy a magyar gazdaságpolitika jól működik.Szűcs Lajos kitért arra is, hogy a gazdasági növekedés az Európai Unió országainak összehasonlításában is jó volt. Hozzátette, ezt köszönhetjük annak, hogy minden magyar ember munkája benne van ebben a növekedésben."hazai vállalkozások gazdasági versenyképességének javítása érdekében tovább csökkennek a munkát terhelő adók és járulékok."A kormánypárti képviselő elmondta, 2018-ra a magyar gazdaság az egyik legdinamikusabban növekvő egész Európában. A 2019-es költségvetés számai kapcsán Szűcs Lajos aláhúzta, 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány és a gazdasági növekedés fenntartásának ösztönzésében jövőre több mint 4 ezer milliárd forint értékű kormányzati támogatással megvalósuló beruházást és fejlesztést terveznek.A kormánypárti politikus megjegyezte, a hazai vállalkozások gazdasági versenyképességének javítása érdekében tovább csökkennek a munkát terhelő adók és járulékok. Hozzátette, a munkáltatókkal kötött megállapodásnak megfelelően a szociális hozzájárulási adó mértéke jövőre várhatóan 2 százalékponttal, 17 és fél százalékra fog csökkeni. Ez nagyjából 260 milliárd forintot hagy majd a munkáltatóknál – mutatott rá.Kitárt arra is, hogy továbbra is a magyarországi vállalkozások fizetik Európa legalacsonyabb társasági adóját. A kis- és középvállalkozások növekedési esélyeit több intézkedéssel is segíteni kívánjuk. Példaként említette, az ipari termelést elősegítő támogatásokat, a vállalati környezet fejlesztését, a szakképzés fejlesztését, valamint az innováció ás kutatási források céltudatosabb felhasználását.Fotó: fidesz.huSzűcs Lajos elmondta, szerdán kezdik meg a költségvetés általános vitáját 30 órás időkeretben, csütörtökig van lehetősége a képviselőknek módosító javaslatokat benyújtani, valamint a jövő héten a bizottságokban zajlik a részletes vita. Várhatóan július 20-án kerül sor a 2019. évi költségvetés végszavazása – tette hozzá.(fidesz.hu)